Spowolnienie metabolizmu jest zupełnie normalną reakcją organizmu na starzenie się. Czasami wywołują go czynniki zewnętrzne, jak niedobory witamin i minerałów. Nie da się ukryć, że również niezdrowa dieta i brak aktywności fizycznej powodują, że zamiast utrzymywać wagę, nabieramy jej. Czy to oznacza, że jesteśmy skazani na spowolnienie metabolizmu? Na szczęście nie. Jest wiele ziół, a nawet składników, które znajdziemy w kuchni, które mogą wspomóc pracę organizmu i przyspieszyć metabolizm. Po jakie produkty warto sięgnąć?
Czym jest metabolizm?
Metabolizm to nic innego, jak reakcja biochemiczna zachodząca w komórkach, w wyniku której pobierane są składniki odżywcze. Przekształcane są one w energię, a nadmiar lub te niepożyteczne, są wydalane. Jednak proces przemiany materii może być zaburzony z wielu przyczyn. Najczęściej obwinia się za to hormony metaboliczne, które mają wpływ na przemianę spożywczych posiłków na energię i składniki budulcowe ciała. Coraz częściej lekarze zlecają badania tych hormonów, u które osób przez długi czas mimo solidnych wysiłków nie mogły schudnąć. Czasami jednak sprawa jest prostsza. Zła dieta czy brak ruchu, również prowadzą do rozleniwienia się organizmu. Niezależnie od przyczyny osłabienia metabolizmu, można znaleźć sposób na jego podkręcenie.
Zioła, które przyspieszą przemianę materii
Wśród najcenniejszych składników, jakie można wykorzystać do przyspieszenia metabolizmu znajdziemy zioła. W zależności od rośliny możemy uzyskać efekt redukcji tkanki tłuszczowej, oczyszczenia organizmu z nadmiaru wody i toksyn, a nawet wzmocnienia odporności i układu nerwowego.
Najbardziej popularne są między innymi: mięta pieprzowa, oregano, bazylia, kłącze perzu, a nawet fiołek trójbarwny. U osób, które mają problemy z zaparciami i spowolnioną perystaltyką jelit świetnie sprawdzą się: senes, łopian, dziurawiec i aloes. Wśród ziół pomocnych w odchudzaniu na uwagę zasługuje też melisa, która znana jest z właściwości uspakajających. Jednak dzięki temu może zredukować poziom stresu, a co za tym idzie kortyzolu. Czyli jednego z hormonów metabolicznych.
Składniki, które znajdziemy w każdej kuchni
Odchudzając się, często korzystamy z różnego rodzaju diet. Czasami wystarczy nawet do ulubionego posiłku dodać jeden składnik więcej, aby sprawdził się on w diecie odchudzającej. W deserach lub napojach sprawdzi się cynamon, który reguluje poziom cukru we krwi, a tym samym ogranicza apetyt na słodycze. Z kolei czerwona herbata niejako blokuje wchłanianie tłuszczów z posiłku. Czarna kawa zawierająca kofeinę również pozwoli nam szybciej schudnąć. I co ciekawe fusy po kawie sprawdzą się jako wyszczuplający peeling do ciała. Jabłka i gruszki zjedzone ze skórką dobrze nas nasycą i wyregulują pracę jelit, ponieważ zawierają pektyny. A co z chili? To warzywo też świetnie podkręca metabolizm.
W interesujący sposób napisane. Pojawi się coś jeszcze w tym temacie na blogu?